Boogaard orgel

Orgelmakerij Proper te Kampen bouwde in 1892 een nieuw orgel voor een kerk in Enschede. Dit orgel verhuisde in 1952 naar een kerk in Purmerland. In 2014 werd het orgel te koop aangeboden. Het vormt de basis voor het orgel wat Orgelmakerij Boogaard in 2018 gebouwd heeft voor Meerkerk.
De dispositie is als volgt:


Hoofdwerk (C-f3):Nevenwerk (C-f3):Pedaal (C-f1):
1. Bourdon 16vt. (P)10. Roerfluit 8vt (B)17. Subbas 16vt. (VK)
2. Prestant 8vt. (P)11. Viola di Gamba 8vt. (B)18. Gedekt 8vt. (B)
3. Holpijp 8vt. (P)12. Vox Celeste 8vt. (VK)19. Bazuin 16vt. (B)
4. Oktaaf 4vt. (P)13. Roerfluit 4vt. (B)
5. Fluit 4ft. (P)14. Nasard 3vt. (B)
6. Quint 3vt. (P)15. Woudfluit 2vt. (B)
7. Octaaf 2vt. (P)16. Dulciaan 8vt. (VK)
8. Cornet 3 sterk (B)Tremulant
9. Trompet 8vt. Bas&Disc. (B)

Afkomst:
(P): Orgelmaker Proper
(VK): Oude Valkx & van Kouteren orgel
(B): Orgelmaker Boogaard

Koppels:
Hoofdwerk – Nevenwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Nevenwerk

Het Proper orgel van Purmerland
Het ontwerp van Bogaard voor Meerkerk

Het ontwerp is een balustrade-orgel met Hoofdwerk, Nevenwerk en Pedaal, in de stijl van de Hollandse romantische orgels zoals deze rond 1890 gebouwd zijn. De bestaande orgelkas van het Proper orgel is hiervoor het uitgangspunt geweest. Deze kas is aan beide zijden verbreed door twee nieuwe zijvelden toe te voegen.
De tractuur van het orgel is mechanisch. Dat betekent dat alle verbindingen tussen toets en pijp op een mechanische manier tot stand komen. Alle gebruikte houten verbindingen zijn op traditionele wijze vervaardigd. De klaviatuur is vernieuwd en aan de linkerzijde van het orgel geplaatst. De toetsen zijn gemaakt van fichtehout, de ondertoetsen zijn belegd met been, de boventoetsen zijn gemaakt van ebbenhout. Alle mechanieken zijn gemaakt van eikenhout met abstracten van red ceder.

De eikenhouten registerslepen
De speeltafel met zichtbare mechaniek
De eikenhouten registerslepen


De bestaande windlade van Proper is gerestaureerd en gebruikt voor het Hoofdwerk, voor het Nevenwerk is eveneens een bestaande windlade gerestaureerd en toegepast. Voor het Pedaal is een nieuwe windlade vervaardigd. Al het pijpwerk is gerestaureerd. De benodigde nieuwe frontpijpen zijn door Orgelpijpenmakerij J. Stinkens in Zeist nieuw vervaardigd. Het mensuren beeld is in stijl van rond 1890.

Pijpwerk van Proper
De gerestaureerde balg van Proper

De klankkleur van het orgel is naar het beeld van de Hollandse Romantiek en is met een brede en draagkrachtige pedaalondersteuning zeer geschikt ter begeleiding van de gemeentezang.